Nagorno-Karabach (Armeens: Լեռնային Ղարաբաղ, Lernajin Gharabagh) (historische naam Artsakh) is een regio in de Zuidelijke Kaukasus. De-facto is het een onafhankelijke republiek. Azerbeidzjan heeft geen enkele zeggenschap in de regio en er is sprake van Armeense invloed op het bestuur.

Ten tijde van de Sovjet-Unie was Nagorno-Karabach een etnisch Armeense autonome oblast van de Azerbeidzjaanse SSR. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft Nagorno-Karabach zich op 2 september 1991 onafhankelijk verklaard. De internationale gemeenschap en zelfs Armenië erkennen de onafhankelijkheid van Nagorno-Karabach formeel niet, omdat men de huidige vredesonderhandelingen tussen Armenië en Azerbeidzjan wil bevorderen. In deze onderhandelingen staat de status van Nagorno-Karabach centraal.

De hoofdstad van Nagorno-Karabach is Stepanakert. Het traditionele culturele centrum van het land wordt evenwel de voormalige hoofdstad Sjoesja gezien. De voormalige oblast Nagorno-Karabach werd volledig omgeven door Azerbeidzjan. Nagorno-Karabach grenst verder ook aan Armenië en Iran.

NagornoKarabach