Persbericht n.a.v. Azerbeidzjaanse agressie

Hay Tad Nederland veroordeelt de agressieve aanval van Azerbeidzjan op Armenië ten strengste. Het dictatoriale regime van Alijev heeft op 12 juli weer zijn buurland weer aangevallen. Er zijn inmiddels tientallen slachtoffers gemaakt aan beide kanten. Dat de Armeense levens voor Azeri troepen geen waarde hebben is al lange tijd bekend, maar dat dit regime zo nonchalant met de levens van de eigen soldaten kan omgaan, is onvoorstelbaar. Door de meerdere zinloze acties zijn inmiddels niet alleen soldaten, maar ook militairen met een hoge rang gesneuveld.

De Internationale gemeenschap blijft ongeadresseerde oproepen doen voor een staak-het-vuren. Er wordt steeds onduidelijk gesproken over de eigenlijke agressor. Wel zijn er feiten, die alles duidelijk maken. De OVSE is na de vierdaagse oorlog in April 2016 met een eenduidig voorstel om een monitoring systeem in de frontlinie te plaatsen. Deze werd door Azerbeidzjan afgewezen. Bovendien is het alom bekend, dat Armenië de feitelijke winnaar van de oorlog in 1994 is en geen baat heeft voor het aanwakkeren van een nieuwe oorlog. Ten derde, als democratisch land, werkt Armenië met alle internationale organisaties en wel een luisterend oor heeft naar, onder andere, de oproep om in Corona- crisistijden een wereldwijd staakt-het-vuren aan te houden. Hieruit blijkt precies wie de agressor is en moordpartijen organiseert. Behalve militaire doelen gebruikt Azerbeidzjan artillerie met kogels van allerlei kalibers om omwonende dorpen te beschieten. Ook de eigen bevolking wordt gebruikt als een menselijk schild, want de artillerie is in de bewoonbare dorpen geplaatst.

De anti Armeense propaganda in Azerbeidzjan heeft na 25 jaar zijn hoogste punt bereikt. Een generatie van jonge mensen die geen oorlog heeft gezien, wordt met zoveel haat gevoed, dat tienduizenden mensen de straat zijn opgegaan met de eis om alle Armeniërs uit te roeien. Voor de mensen die een beetje kennis van het regime van Alijev hebben is het volkomen duidelijk dat dit hun politiek is om aan de macht te blijven en de bevolking van de echte sociale problemen af te leiden.Ook Turkije probeert altijd een dikke vinger in de pap te hebben. Met een onvoorwaardelijke steunbetuiging aan Azerbeidzjan, licht Turkije het tipje van de sluier over van zijn plannen om het Ottomaanse Rijk te herstellen. Veranderen van een museum naar een moskee is een van de kleine stappen die hiernaartoe zullen moeten leiden. Een grotere stap is natuurlijk om doormiddel van Azerbeidzjan Armenië volledig uit de weg te ruimen. Een plan dat 100 jaar geleden mislukt is.

Hay Tad Nederland roept de Nederlandse overheid op om de daden van Azerbeidzjan en zijn grote broer Turkije ten strengste te veroordelen. Wij verwachten een geadresseerd oproep, en geen nietszeggende, algemene mededeling. Als Azerbeidzjan en Turkije geen duidelijke boodschap krijgen over de ontoelaatbare misdaden die ze zijn begaan, dan verandert er ook niets en het bloedvergieten zal niet stoppen. Armenië blijft zijn grenzen verdedigen en alle Armeniërs in de wereld zullen hun landgenoten ondersteunen, maar de internationale gemeenschap, waaronder ook Nederland hebben hun plichten, die uitgevoerd moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *