Oliegeld in het voetbal, omarmen of afwijzen?

Dit jaar heeft de UEFA besloten om de finale van de Europa League in de hoofdstad van Azerbeidzjan te houden. Het discutabele besluit van de UEFA, waar ongetwijfeld een hoop geld mee gemoeid is, is nog dubieuzer geworden nu Arsenal met sterspeler Henrikh Mkhitaryan in de finale staat.

Baku als stad en Azerbeidzjan als land hebben een armoedige historie wat betreft voetbal en de affectie jegens de sport is ook gering. Daarnaast is het schenden van mensenrechten dagelijkse kost, politieke gevangenen en vastgezette journalisten is het land niet vreemd. De pogroms van 1988 op de Armeniërs en de nasleep van de oorlog in 1991 duurt voort tot de dag van vandaag en dit uit Azerbeidzjan in een sterke staatspropaganda overladen met anti-Armenisme. Het onontkoombare resultaat hiervan is de vierdaagse oorlog in April 2016.

Azerbeidzjan heeft ondertussen een dagelijks groeiende zwarte lijst met bezoekers van het de facto onafhankelijke Artsakh terwijl Azerbeidzjan dagelijks het staakt-het-vuren schendt en op de grens slachtoffers vallen. Maar het lokken van dit soort grote internationale evenementen is voor Azerbeidzjan niks nieuws. Azerbeidzjan blijft internationale evenementen gebruiken om de aandacht af te leiden van de voortdurende onderdrukking van critici van de regering en tracht zich hiermee als een soevereine staat neer te zetten.

De internationale gemeenschap moet zich dan ook geen zand in de ogen laten strooien over de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan en met name de UEFA zou zijn internationale rol hierin beter moeten vervullen. Wat voor boodschap geeft de UEFA aan de wereld wanneer het zwicht voor het grote oliegeld en de finale van een prestigieus toernooi in een land houdt waarin het belang mensenrechten onderaan de lijst staat?

In dit specifieke geval creëert de Armenofobe staatspropaganda van Azerbeidzjan een dilemma voor Arsenal. In een officiële statement stelt Arsenal dat de veiligheid van de spelers op nummer één staat. Daarnaast geven zij aan dat de UEFA tot op heden de veiligheid van Mkhitaryan voorlopig niet kan garanderen en dat een deze garantie een vereiste is om Mkhitaryan de finale te laten spelen.

De UEFA verandert hiermee het beeld van de sport. Dubieuze besluiten, beïnvloedt door grote geldstromen, die naast het bijdragen aan schending van mensenrechten ook nog eens een duidelijk effect zullen hebben op de finale. Hiermee laat UEFA Azerbeidzjan zijn politieke agenda onverstoord uitvoeren en laat het zien dat er meer waarde wordt gehecht aan geld dan aan mensenrechten.